Ο λόγος για τη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο, που θα αρχίσουν να τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό δίκτυο, με συνέπεια να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι πετρελαϊκές μονάδες από τις οποίες ηλεκτροδοτούνται έως σήμερα, ώστε πλέον να χρησιμοποιηθούν μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις.
Η άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των τριών νησιών θα προέλθει από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018, όπως αναφέρει το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2019 - 2028 του ΑΔΜΗΕ, το προκαταρκτικό σχέδιο του οποίου τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.
Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται η σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με την Πάρο και τη Μύκονο.
Μετά την ολοκλήρωσή της, όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, οι μονάδες των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής (ΑΣΠ) θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία και τα φορτία των νησιών θα τροφοδοτούνται πλέον από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Παράλληλα, η Σύρος θα συνδεθεί με την Τήνο, η οποία όπως και η Άνδρος τροφοδοτείται ήδη από το ΕΣΜΗΕ μέσω της γραμμής μεταφοράς που συνδέει τη Νότιο Εύβοια με την Άνδρο.
Η γραμμή αυτή θα αποτελέσει, επίσης, δικλείδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο που παρουσιασθεί πρόβλημα στο καλώδιο Λαύριο - Σύρος.
Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, θα είναι διασφαλισμένη η διακίνηση ισχύος από το ΕΣΜΗΕ προς τη Σύρο για ισχύ μέχρι περίπου 120 MW, η οποία θα επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση των νησιών για τον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του έργου.
Όπως είναι φυσικό, σε κανονικές συνθήκες, δηλαδή με το καλώδιο Λαύριο - Σύρος σε λειτουργία, θα μπορεί να διακινηθεί ακόμη μεγαλύτερη ισχύς, έως περίπου 170 MW.
Βελτίωση της τροφοδοσίας σε ηλεκτρική ενέργεια
Το έργο του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων περιλαμβάνει δύο ακόμη φάσεις, καθώς στο πλαίσιό του θα διασυνδεθεί και η Νάξος, ενώ επίσης θα ενισχυθεί η διασύνδεση του συγκροτήματος Άνδρου - Τήνου.
Στόχος του έργου είναι αφενός η αύξηση της αξιοπιστίας τροφοδότησης των διασυνδεδεμένων νησιών κι αφετέρου η μείωση του κόστους παραγωγής (υποκατάσταση του πετρελαίου με άλλες πηγές ενέργειας σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής στην ηπειρωτική χώρα) με θετικές επιπτώσεις για όλους τους καταναλωτές (ελάφρυνση από τις χρεώσεις ΥΚΩ).
Η δεύτερη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020 και περιλαμβάνει τη σύνδεση Πάρου - Νάξου και τη σύνδεση Νάξου - Μυκόνου.
Στην ίδια φάση θα πραγματοποιηθεί επίσης η αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρος - Λιβάδι (Ν. Εύβοια) και Άνδρος - Τήνος.
Έτσι, η Πάρος, η Νάξος και η Μύκονος θα αποκτήσουν διπλή τροφοδότηση, ώστε να γίνει ακόμη πιο απίθανο να χρειασθεί να επιστρατευθούν οι πετρελαϊκές τους μονάδες.
Στόχος της τρίτης φάσης, είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας για όλες τις λειτουργικές συνθήκες ανάλογα και με την εξέλιξη της ζήτησης των διασυνδεόμενων νησιών.
Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022 και προβλέπει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου.